Otázky a odpovede / Kérdések és válaszok

 • Posted on: 27 March 2018
 • By: admin

Pošli otázku / Kérdés küldése

2022

Všeobecné / Általános

[SK]

 1. Zdravím, ani v jednej kategórii nie je povolené použiť najnovšie Lego stavebnice Spike a  Robot Inventor? - Zmena: Základ robota tvorí LEGO kocka  (Robot Invertor, Spike, EV3, NXT resp. RCX).

[HU]

 1. Figyelem, a kiírás módosítva lett: A robot alapjának egy LEGO téglának (Robot Inventor, Spike, EV3, NXT vagy RCX) kell lennie. 

  2018

Všeobecné / Általános

[SK]

 1. Robot musíte priniesť so sebou už poskladaný.
 2. Robot môže mať senzory od f. Mindstroms, Vernier, Mindsensors, HiTechnic, ale motory môžu byť len zo stavebnice Lego Mindstroms RCX, NXT, EV3. Ich počet nie je limitovaný. 
 3. Podla pravidiel ma mat robot maximalne rozmey 1 x 1 foot, co je asi 30 cm x 30 cm. To je v zlozenom stave alebo v rozlozenom stave. Mozeme mat robota dlzky 30 cm v zlozenom stave a po odstartovani sa este predlzi o cca 5 cm? - Takýto prípad sme ešte nemali, ale ja si myslím, že keď pri vážení sa zmestí do 1x1, tak to bude v poriadku s tým, že sa robot predĺži sám, bez pomoci.

[HU]

 1. A versenyen kell-e megépíteni a robotot ha igen mennyi idő allatt vagy már a megépített robottal kell érkeznünk? - Mind a két versenyre épített robottal kell érkezni.
 2. Van-e a szenzorokra és motorokra megkötés? - A robot alapja Lego Mindstroms RCX, NXT, EV3 kell, hogy legyen és csak eredeti Lego alkatrészeket tartalmazhat. Motorok szintén ezekből a készletekből kell, hogy legyenek. A szenzorok származhatnak Mindstroms, Vernier, Mindsensors, HiTechnic készletekből. Mennyiségi korlátozás nincs. 
 3. A robot változtathat a méretén? - A mérésnél bele kell, hogy férjen 1x1 lábnyi négyzetbe. A robot indítás után változtathat az alakján, de csak külső beavatkozás nélkül.

 

Akadályfutás

 1. Mekkora lesz az akadály "fekvő rendőr" magassága? félreértésre ad okot az "1+1 cm" megjelölés. - Lásd a versenyfelhívást (módosítva)
 2. Induláskor a robotnak meg kell találnia a fekete vonalat, vagy a robotot a vonalra lehet tenni? Pl a vonal belóg a start zónába. - A fekete vonal pontosan érintkezik a startzónával, de nem lóg be. A 40x40 cm-es zónából bárhonnan indítható a robot, de nem érhet hozzá s szürke vonaloz.
 3. Szeretnénk tudni a vonal szélességét.  15mm, 18mm vagy 20mm? - A fekete vonal szélessége 2 cm.
 4. Akadályfutásnál mekkora lesz a vonal ívének legkissebb sugara ill. fordulási átmérője? - A pálya csak a verseny előtt lesz elkészítve, előre anyit tudunk hozzá mondani, hogy a fordulási szögek nem lesznek kisebbek 90 foknál.
 5. Az akadálypályán az akadályon való átkelésnél lesz-e vezető vonal? - Magán az akadályon nem lesz.

Labirintus

 1. Mekkora lesz a labda? Mire lesz a labda? Meg kell érinteni a labdát? A robotnak elég, ha részben eléri a célt, vagy egész terjedelmével rá kell álnia? - A feladatból kivettük a labdát. A robotnak valamelyik részével (pl. kerék, szenzor...) a piros, ill. fekete jelzés felett kell lennie és hangjelzéssel jeleznie.
 2. Időmérés: Amenyiben a robot sikeressen teljesíti a feladatot, tehet újabb próbálkozást a 3 perces szintidőn belül? - A versenykiírás szerint a robot startvanalra helyezéséval az időmérés nem áll le, tehát a feladat sikeres teljesítése után főlösleges újra próbálkozni.
Undefined
Tags: